Maloclinics | Christiania Tannlegesenter Oslo
Ring oss: 24 10 12 70
07:30 – 20:00 mandag til torsdag
07:30 – 17:00 fredag
10.00 - 15:00 lørdag
TANNIMPLANTATBEHANDLING

Tannimplantat

Vi utfører alle typer tannimplantat prosedyrer. Våre spesialister i protetikk og bittfunksjon og i periodonti jobber daglig med dette og de har alle lang erfaring.

Christiania Tannlegesenter har vi egen spesialistavdeling for behandling av vanskelige tilfeller. Vi tar også imot henvisning fra allmenntannleger i hele landet.  Behandlingen gjøres som regel i våken tilstand ,men vi kan også tilby behandlingen utført i sedasjon eller narkose.

Det er mulig å erstatte nesten alle tapte tenner med tannimplantat. Behandlingen innebærer at man lar en titanskrue vokse fast i kjevebenet. På implantatet fester man så  en krone eller bro.

Et tannimplantat er laget av titan, som er helt biokompatibelt, dvs titanskuen gror fast i kjeven. Dette fungerer således som en stabil rot for en nye tannkrone. Til implantater kan man feste forskjellige tannerstatninger, som f.eks. kroner, broer, etc.

Før all implantatbehandling gjør vi en grundig analyse av din generelle helse. Sykdommer, medisinering, røyking etc. kan påvirke behandlingsresultatet. Derfor tar vi opp en grundig anamnese(sykehistorie).

Vi legger vekt på god tid til informasjon om eventuell behandling. Lokale forhold som type og mengde benvev, avstanden til bihulen i overkjeven og nervekanalen i underkjeven vurderes nøye. Som regel bruker vi flere forskjellige røntgenundersøkelser til denne vurderingen.

Tannimplantat
Her kan du se animasjonsfilm om hvordan integreringen av tannimplantatet foregår
"Tannimplantat erstatter løse proteser og øker livsgleden" Artikkelen i Munnhelse / Dagbladet
PASIENTGUIDE FOR TANNIMPLANTATBEHANDLING

Du kan lese mer om implantat og implantatbehandling på disse sidene: implantatprosedyrerimplantat hos eldre , implantat priser

 Spørsmål og svar om tannimplantat

Et tannimplantat er en overflatebehandlet  titanskrue  som erstatter tannroten av en manglende tann. Tannimplantatene kan settes inn i over- eller underkjeven. På grunn av de biologiske egenskapene til oksidert titan, setter tannimplantatet seg fast til benet slik at den nye tannen får et godt feste. Implantatet fester seg ikjevebenet  ved at benceller gror inn i implantatoveflaten. Tannimplantater kan brukes for å erstatte en enkelt manglende tann eller flere manglende tenner.

Når du har først har mistet en eller flere tenner  er det mange grunner til at du bør vurdere å få et tannimplantat fremfor en konvesjonell bro eller protese
Tannimplantat skader ikke nabotenner og siter fast i kjeven og føles derfor helt natrulig.
Det er ingen løse deler å ta hensyn til. Tannimplantatet er stabilt og komfortabelt. Svært lite  justering trengs etter innsetting. Er man nøye med renhold og vedlikehold og ikke røyker, vil normalt  implantatet vare livet ut

Etter mer enn 30 års klinisk erfaring og over en million behandlede pasienter viser statistikken en suksessrate på nesten 95 % for individuelle tannimplantater , og enda høyere for broene de forankrer.

Kostnaden for tannerstatning med tannimplantater avhenger av flere faktorer, blant annet hvor mange tenner som skal erstattes, og hvor mange tannimplantater som trengs for å støtte tannerstatningene. En helt ordinær implantstoperasjon koster fra 10900,- . Implantatkrone koster 10500,-. Ofte kan man kreve refusjon for behandling fra HELFO. Da blir behandlingen vesntlig rimeligere. Det kan være nødvendig å utføre enkelte forberedende arbeider før tannimplantatene settes inn, for å sikre at de varer lenge. For å få et konkret prisoverslag må du først undersøkes hos oss. Etter en grundig undersøkelse og diagnose vil vi anbefale den behandlingen som er best for deg.

For alle kirurgiske inngrep er det en viss risiko for komplikasjoner, men heldigvis er de svært  sjeldne. I munnhulen kan det være fare for blødning. Som regel er slike blødninger helt ufarlig. Nerver i kjeveben og slimhinner kan bli påvirket av et inngrep. Slike skader er oftest forbigående, men det er viktig at de oppdages tidlig. Derfor er kommunikasjon med oss like etter inngrepet viktig.

Alle som mangler én eller flere tenner på grunn av skade, sykdom eller tannråte, kan være aktuelle kandidater for tannimplantater. Den viktigste faktoren er mengden av tilgjengelig ben. Tannlegen kan best vurdere om tannimplantater er en egnet løsning for deg eller om andre alternativer er mer aktuelle. Ved Christiania tannlegesenter har vi spesialister som sammen med tannlegen din vil gi deg den behandlingen som passer best for deg

Eldre pasienter er av og til bekymret for at de ikke kan bruke tannimplantater på grunn av sin høye alder. Helse er imidlertid en viktigere faktor enn alder. Hvis du er frisk nok til å få trukket en tann, er du sannsynligvis frisk nok til å få satt inn tannimplantater. Den største forkjellen vi ser sammenlignet med yngre pasienter er at tilhelingstiden kan ta litt lenger tid. Behandlingsresultet er imidliertid like godt. Tannlegen vil avgjøre om du er aktuell for tannimplantater etter en grundig vurdering av din tannhelse og generelle helse.

  • Bedre utseende: Når du mister hele tannen  kan krymping i kjevebenet få ansiktet til å virke eldre. Tannimplantater kan stoppe denne prosessen fordi den gir kjevebenet et insetiv til ikke å krympe. En tradisjonell protese eller tannbro gjør  ikke det.
  • Naturlige tenner bevares: Med tradisjonelle tannbroer må tennene ved siden av de manglende tennene vanligvis slipes ned for å gi feste til en tannbro. Med tannimplantater er det ofte ikke nødvendig å modifisere friske tenner.
  • Permanent løsning: Det er ingen løse deler å ta hensyn til. Tannimplantatet er stabilt og komfortabelt. Ingen justering er nødvendig etter innsetting. Normalt vil den vare livet ut.

Implantatstøttede tannerstatninger føles som og fungerer som naturlige tenner. Du kan spise og drikke akkurat det du vil. Det viktigste er likevel at tannimplantater ofte gir konkrete forbedringer i livskvaliteten. Personer som har vært usikre og bekymret på grunn av tannproblemene sine, blir ofte overveldet over hva nye, permanente tenner kan gjøre for selvfølelsen.

Når tannimplantater brukes i kombinasjon med moderne tannrestaurasjonsmetoder, vil de høyst sannsynlig tilfredstille dine forventninger både med hensyn til utseende og funksjon. Ofte er det svært vanskelig å se forskjell fra de ekte tennene. Vi bruker somregel porselensløsninger som er høyestetiske og svært naturlig

Etter en tilpasningsperiode kan du tygge akkurat som med naturlige tenner. De er svært sterke og tåler å brukes på samme måte som dine egne tenner

I dag bruker vi toppmoderne kirurgiske teknikker som praktiske alternativer for å plassere tannimplantater. Vi tar ofte 3 dimensjonalt røntgenbilde ( Ct scanning) av området som implantatet skal festes i , slik at plasseringen blir så riktig som mulig. Slike røntgenbilder kan du ta på Christiania tannlegesenter.

Hele behandlings seansen tar normalt mellom 2-6 måneder, avhengig av hvor godt implantatet er festet i kjeven og pasientens helstetilstand. Tannlegen setter først inn implantatet i kjeven. Deretter kommer en tilhelingsperiode på tre til seks måneder. Under tilhelingsperioden får pasienten en midlertidig protese til en permanent krone kan settes på plass.

Hvilken metode som velges, avhenger av flere faktorer, slik som pasientens tannhelse, antall tenner som er involvert, og hvilke tenner som skal erstattes. Disse faktorene vil også avgjøre samlet antall tannlegebesøk i behandlingsperioden.

Som med alle inngrep kan det være et viss ubehag. Innsetting av ett implantat fører vanligvis til mindre ubehag enn innsetting av flere. Bedøvelse og beroligende midler brukes for å minske ubehag under implantatprosessen. De fleste pasienter forteller at de følte seg mye bedre etter prosedyren enn det de hadde ventet.

Legen vil gi deg resept på medisiner for å redusere eventuelt ubehag. Spør tannlegen om du kan få snakke med andre pasienter som allerede har gjennomgått en slik tannerstatning. Du kan også velge å gjennomføre behandlingen i narkose.

Det er normalt med mindre blåmerker og opphovning i tannkjøttet og bløtvevet. Men et eventuelt ubehag kan behandles med vanlige smertestillende midler. Du kan være på jobben neste dag.

Kravene til munnhygiene og regelmessig ettersyn er de samme som for naturlige tenner. Puss tenner og bruk tanntråd som anbefalt av tannlegen eller tannpleieren. Besøk tannlegen hver sjette måned, eller oftere hvis du blir rådet til det.