Ring oss: 24 10 12 70
07:30 – 20:00 mandag til torsdag
07:30 – 17:00 fredag
Lørdag - stengt

Råd for tanntap: Mangler du en tann?

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag. 
Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!

08/12/2014
Off

Barn og unge som vokser opp i dag har de beste forutsetninger for å ha sine egne tenner hele livet. Det er ikke uvanlig at voksne personer i dag er helt uten hull i tennene. Imidlertid er det ikke uvanlig å miste tenner i løpet av livet eller erfare at en eller flere tenner mangler. Her er rådene om hva du bør gjøre ved tanntap.

Råd for tanntap

Årsaker til tanntap

Det er mange mulige årsaker til at man har mistet en eller flere tenner. Den vanligste er imidlertid at man har fått et hull i en tann som her blitt så stort at tannen blir ødelagt og må trekkes.

Årsaker til tanntap

Eksempel på utvikling av hull i tannen.

Først er hullet i tannen lite og ufarlig. Til slutt blir nerven i tannen angrepet og rotinfeksjonen gjør tannbehandling vanskeligere. Bildet viser knekt tannkrone og infisert tannrot som star igjen under tannkjøttet.

Mange rammes også av periodontitt og mister tenner fordi vevet som fester tannen til kjeven ødelegges slik at tannen løsner og til slutt må fjernes. Les mer behandling av periodontitt her.

Utvikling av periodontitt:

Tanntap og periodontitt

Andre årsaker til at man mister tenner er traume eller slag som gjør at tannen ødelegges eller blir slått ut. En stor del av befolkningen mangler også tenner pga. arv, det vi kaller manglende medfødt tann.

Hvorfor er manglende tenner ugunstig for bittet?

Manglende tenner har det flere mulige konsekvenser. Det første er funksjon og estetikk. Med en eller flere tenner som mangler blir det vanskeligere å spise og fordi man bruker mer områder i munnen som er intakt, vil disse på sikt kunne bli utsatt for overbruk og ekstra slitasje. Det er viktig med balanse i munnen. Hvordan tennene står og hvordan de fungerer er viktig for å unngå ulike slitasjeskader (såkalte attrisjoner) og redusere risikoen for tannvandring.

Tanntap og tannstilling tanntap Tanntap tann mangler

Hva kan vi gjøre for å erstatte en eller flere tapte tenner?

Krone og bro

Den tradisjonelle måten å erstatte tenner på er ved å koble gjenstående tenner sammen med en tannbro (porselensbro). En enkelt tann kalles krone. Når de kobles sammen kaller vi konstruksjonen for en bro.

Krone og bro Krone og bro

Implantat krone

Det beste alternativet i dag er ofte å erstatte tapte tenner med tannimplantat. Du kan lese mer om implantat og implantatbehandling på våre hjemmesider.

tannimplantat

Ta kontakt med våre tannleger her for mer informasjon og tilbud om behandling. Vi kan hjelpe deg!

Om forfatteren