Tannfylling

Hjem / Behandlinger / Ordinære / Tannfylling

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag.
Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!

Behandling av hull i tennene

TannfyllingFor ikke så lenge siden boret tannlegene opp store hull også ved små kariesangrep. I dag behandler vi mye mer forsiktig.

Vi behandler dine tenner så skånsomt som mulig, men dersom hullet i tanna er blitt for stort må vi legge en fylling. Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.

Sosial og helsedepartementet har utarbeidet nye retningslinjer for bruk av tannfyllingsmatrialer fra 1.juli 2003. Disse vektlegger at vi skal bruke vevsbesparende tannfyllingsteknikker, og vi bruker derfor ikke lenger amalgam som fyllingsmatriale. Nedenfor vil du kunne lese korte beskrivelser av de matrialer vi benytter.

Kompositt (plast)

Kompositt består av en blanding av porselenspartikler og plast, ca. 70 % porselen og 30% plast. En komposittfylling fungerer best som fortannsfyllinger og til små og mellomstore hull i jekslene. En stor fordel er at fyllingen sementeres til den gjenværende del av tannen, og denne fyllingen er derfor vevsbesparende. Dessuten er kompositt tannfarvet og vi tar ut farge som passer til dine tenner etter fargeprøver.

Glassionomer

Glassionomer er et tannfarget fyllingsmatriale som inneholder fluor. Glassionomer er egnet til tannhalshull og reparasjon av gamle fyllinger. Dette matrialet tåler tyggetrykket dårligere og egner seg derfor ikke i tyggeflater. Dette materialet kan være et godt alternativ for pasienter som har lett for å få hull i tennene, da matrialet inneholder noe fluor.

Porselensinnlegg

Porselensinnlegg er et godt alternativ når hullet er så stort at at kompositt ikke egner seg. Vi kan lage porseleninlegg direkte  på klinikken. Vi sliper tannen og tar et digitalt avtrykk, vår CEREC -frser  fremstiller innlegget og vi  kan sementerer det samme dagen. Et porselensinnlegg kan lages i en farge som passer perfekt til din tann. Dette matrialet gir et svært godt estetisk resultat og  har meget bra holdbarhet.

Gullinnlegg

Prosessen er den samme ved gullinnlegg. Tannen blir slipt til og vi tar avtrykk. Avtrykket sendes til tekniker, som lager innlegget, som sementeres til din tann. Du må komme to ganger for å få laget ett inlegg. Gullinnlegg er et sterkt og godt matriale med meget lang leveti

Hvordan forebygge nye hull?

Vi kan hjelpe deg med individuell veiledning for hvordan du best kan forebygge hull i tennene. Noen enkle råd:

  1. Børst tennene med fluortannkrem morgen og kveld.
  2. Gjør rent mellom tennene med tannstikker eller tanntråd minst en gang i døgnet.
  3. Unngå søtt mellom måltidene- særlig søte leskedrikker.
  4. Gjerne ekstra fluorskylling eller-tabletter daglig.

Les mer om forebygging av hull i tennene her eller spør oss om råd!

Velg første ledige time?

Hjem / Behandlinger / Ordinære / Tannfylling