Tannprotese Prosedyre i Oslo

Hjem / Behandlinger / Komplekse / Tannprotese Prosedyre i Oslo

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag.
Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!

TannproteseTannproteser er erstatninger for manglende tenner. Det finnes to typer avtagbare tannproteser: hel- og delproteser. Tannlegen vil selvfølgelig gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg.

Hvilken tannprotese trenger du?

Har du et resttannsett som kan brukes til å feste en delprotese til, vil det ofte være en stor fordel. Kan ingen av tennene bevares, trenger du en helprotese.

En protese er laget etter et nøyaktig avtrykkk av gane og kjevekam. Det brukes et tannkjøttfarget akrylmateriale hvor kunstige tenner i plast festes. Protesen til underkjeven er hesteskoformet fordi det skal være plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Det er bl. a. derfor man skal lære seg å bruke proteser.

Tre ulike typer tannproteser

1. Alminnelig helprotese

En helprotese erstatter alle tennene i en kjeve. En ny helprotese lages vanligvis som erstatning for en gammel helprotese.

2. Immediat helprotese

En immediat (øyeblikkelig) protese er den første protese som lages for denne kjeven. Den settes inn samme dag som de siste tenner er trukket. Også i dette tilfelle er de på forhånd tatt avtrykk av over- og underkjeven.

Disse proteser har den fordel at man slipper en “tannløs” periode. Til gjengjeld må man senere “underfore” protesenes innvendige flater, fordi gummene/kjevekammene endrer seg under tilhelingen etter at alle tennene er fjernet. Dårlig tilpasning til kjevekam, betyr løse proteser.

3. Delprotese

En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metalskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tenner.

Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

Viktig med kontroll hos tannlege ved tannprotese

Det skjer løpende små forandringer i munnen og protesen vil med med tiden passe dårligere og dårligere. Det betyr at den blir vanskeligere å tygge med, at den løsner når man snakker og at gommene som protesen hviler på kan bli irriteret og til og med gi sete for infeksjon (candidainfeksjon).

Tannlegen kan “underfore” protesen på innsiden eller kanskje fornye innsiden (rebaserere) den lyserøde plast(akryl) som tennene sitter i.

Du bør gå til kontroll hos tannlegen minst én gang i året.

Hjem / Behandlinger / Komplekse / Tannprotese Prosedyre i Oslo